al ruim 25 jaar
€ 0
oude gesmoorde terracotta blauwgrijs realisatie (6) CLOSE UP OUDE TERRACOTTA TERRA - OKER - ZALM(3) OUDE GESMOORDE TERRACOTTA BLAUW-GRIJS_BRUIN (21)

Estrikken

Estrikken

Je hebt de nieuwe handgemaakte estriken en de oude-. Is er verschil? Jazeker, vanzelfsprekend maar wat dan?

 

We hebben ze in de loop der jaren verschillende namen gegeven. Antieke estrikken, oude estrikken, antieke plavuizen of oude plavuizen…..allemaal andere namen voor hetzelfde. Estrikken werden vroeger met de hand gemaakt en zijn daardoor vaak ongelijk qua dikte. Daarom worden ze vandaag veelal bij hergebruik direct in de mortel geklopt. Je hebt met een echte oude estrik wel iets heel fraais in handen hoor.

 

Het grappige is dat de antieke plavuizen vroeger juist werd toegepast in boerderijen en pakhuizen. Hier in Nederland maar ook in België en Frankrijk.

 

Estrikken kennen we in een aantal varianten. Je hebt de Franse antieke estikken. Deze zijn bijzonder door de diversiteit in kleur. Heel mooi maar niet zo authentiek voor ons kikkerland. De Hollandse antieke plavuizen zijn meer egaal qua kleurschakering. Meer spartaans misschien? En naast de rode estrik kennen we ook de gesmoorde “dakpan grijze” estrik.

 

Omdat ze het destijds niet zo nauw te namen en verschillende kleisoorten te mixen ontstond de prachtige rood-oranje kleur-nuancering welke typerend is voor oude antieke estrikken (ook wel antieke terracotta genoemd). Door op 1200 graden zuurstof te onttrekken aan het bakproces en het extra toevoegen van kolen, werden de rode terracotta plavuizen gesmoord. Ze krijgen dan die specifieke dakpan grijze kleur

 

Door dit smoorproces kregen de antieke boerenplavuizen een blauwgrijze kleur. Deze grijze estrikken staan dan ook wel beter bekend als oud Hollandse blauw gesmoorde estrikken. Deze antieke oudhollandse estriken zijn echter zo zeldzaam geworden dat we deze soms beperkt op voorraad hebben. In België staan deze terracotta tegels ook wel bekend als blauwe gesmoorde Boomse tegels of oude zwarte Boomse plavuizen. Een gesmoorde estrik is het resultaat van verstikking in het bakproces.

 

Kom eens langs en ervaar wat de mogelijkheden zijn. We hebben in Laag-Keppel zowel de rode estrikken in ca. 17x17cm. en 21x21cm. als ook de gesmoorde varianten. De rode estrikken (schoongemaakt en wel) doen afhankelijk van de partij zo’n 75 a 80 euro. De gesmoorde varianten zitten rond de 95 euro per m².

 

Je begrijpt; Je bent welkom bij Ryan’s in Laag-Keppel.