al ruim 25 jaar
€ 0
Terrazzo 4

Granito-vloer

 

Een granito-vloer is een terrazzo-vloer. De Italianen noemen het terrazzo en de Nederlanders granito omdat graniet en marmer belangrijke bestanddelen zijn voor een granito-vloer. Iedereen weet eigenlijk wel waar we het over hebben als we het over een granito-vloer hebben. Een over het algemeen lichtere vloer omzoomd met een donkere rand en dan al of niet voorzien van een marmerblokje.

Neem contact op of kom eens langs >>>

 

 

granito vloer tegels

 

Zo wordt de vloer gelegd

 

De authentieke granito-vloer wordt gestort door veelal een Italiaanse vakman of iemand met Italiaanse roots. We hebben het dan over een samengestelde vloer welke in lagen wordt opgebouwd. Terrazzo of Granito bestaat uit gebroken zandsteen, graniet en marmerkorrels. Door toevoeging van cement wordt daarvan een mortel gemaakt die in een dikte van ongeveer 1,5 centimeter wordt aangebracht op een geschikte ondervloer. Met die 15 millimeter komt een gemiddelde gestorte granito-vloer op een hoogte uit van 7.5-9 centimeter.

 

Die laatste 15 millimeter wordt middels speciale gereedschappen dusdanig geschuurd dat die laag vrijwel dicht raakt. Daardoor ontstaat eigenlijk overal een gelijke structuur. Je moet je voorstellen dat het aanbrengen van een granito-vloer echt vakwerk is en dat het in verschillende stadia wordt opgedeeld. Rust en uitharding maakt ook een belangrijk deel uit van een kundige gestorte granito-vloer. De verschillende kleuren granito is een logisch gevolg van de samenstelling van eerder genoemde graniet en marmerkorrels.

 

 

Respect voor de vakmannen

 

Mijnheer Wannie Martina uit Hengelo (O) was zo’n ambachtsman, zo'n kunstenaar. Hij wist als gevolg van jarenlange ervaring precies welk recept hij moest samenstellen om het keukenwerkblad of de granito-vloer te krijgen die zijn klant hem beschreef. Vandaag de dag is Chino Tonin uit Giesbeek (een latere generatie met puur temperamentvol Italiaans bloed) er een mooi voorbeeld van. Chino kan nog steeds zo goed als onzichtbaar beschadigingen verhelpen in die echte oude granito-vloeren.

Je wilt niet weten hoeveel mensen in de jaren 70, 80 en 90 tapijten hebben laten verlijmen op misschien enigszins beschadigde granito-vloeren omdat ze granito in die tijd te koud vonden. Er is in die periode überhaupt heel veel afgebroken wat we na het millennium weer zijn gaan herstellen. Verlaagde plafonds bijvoorbeeld. Verschillende prachtig gestukte plafonds zijn weer tevoorschijn gekomen bij de renovatie van met name vooroorlogse woningen die destijds allemaal onderhanden zijn genomen door mensen met weinig respect voor authentieke bouwelementen. Puur omdat ze energie wilden besparen. Of erger, de prachtig aangebrachte holle plinten hebben weggebroken om er een laminaatplintje voor in de plaats aan te brengen. Ongelofelijk.

 

Neem contact op of kom eens langs >>>

 

 

Voor hen die bij het lezen van bovenstaand ook een beetje pijn in het hart kregen is er hoop. Als het te restaureren valt adviseer ik je altijd een specialist in huis te halen die jullie granitovloer weer in oude kluister hersteld maar kan dat niet is er ook hoop.

 

 

De oorsprong van terrazzotegels

 

Latere Italiaanse generaties van de granito vakmensen die gelijk na WO2 naar ons land kwamen om het te helpen opbouwen hebben een aantal zaken helder gezien. Gestort terrazzo is zeer arbeidsintensief en dus duur en gestort terrazzo in combinatie met vloerverwarming is geen verstandige combi. Daarom hebben ze ruim een veertigtal terrazzotegels samengesteld om de vraag van jou naar een slechts 15 millimeter dikke granito vloer te bevredigen. Want deze generaties willen naast de authentieke mogelijkheden van een donkere rand en een lichter binnenwerk ook een marmerblokje en vloerverwarming en dat is allemaal mogelijk, gelukkig.

 

Een paar aardige weetjes: door granito naast gebroken zandsteen, graniet en marmerkorrels ook te voorzien van glas is een zeer moderne variant samen te stellen van het zo authentieke granito. Ook granito tegels kunnen buiten, mits op de juiste ondergrond, worden toegepast. Dus ook die oude charmante portiek is geheel in ere te herstellen.

 

 

De ideale granito-vloer voor je badkamer

 

Wij hebben al sinds vele jaren het gehele assortiment granito-vloeren in ons assortiment. Ik ben ervan overtuigd dat we samen met jou een fraaie collage samen kunnen stellen waarbij precies die badkamer wordt gecreëerd die jullie in het hoofd hebben. Perfect passend bij jullie woning en / of omgeving. Granito-vloeren zijn uiterst tijdloos en kwalitatief discussie loos goed. Je ziet er weinig op en het heeft een goede uitstraling. Een perfect podium voor jullie presentatie.

 

Granito-vloeren moeten nadat ze betegeld zijn worden gereinigd met een zuurvrije grondreiniger. Zuurvrij is belangrijk omdat cementhouden vloeren niet zo geschikt zijn voor zuren. Met de zuurvrije grondreiniger maak je het geheel grondig schoon. Ook het bouwvuil haal je ermee weg. Dan moet er worden geïmpregneerd. Ja, dat raad ik je wel aan en het is echt een eitje. Mede omdat een granito-vloer cementgebonden is en dus enigszins poreus. Wij adviseren een RIO pakket te nemen van Sealguard. RIO staat voor reiniging, impregneer en onderhoud.

 

Een granito-vloer laat zich overigens ook heel mooi zepen. Een mooie voedende vette zeep is daarmee ook zeer geschikt als onderhoudsmiddel voor granito-vloeren.

 

Tip: Bekijk ook onze waaltjes en marokkaanse tegels.

 

 

Is er verschil tussen Granito en Terrazzo?

 

Het korte antwoord op deze vraag is: nee. Italianen hebben het alleen over Terrazzo en wij over een Granito-vloer. Daarmee bedoelen we precies hetzelfde, dus het eindresultaat is gelijk. Het maakt ons dus ook niet uit welke term je gebruikt, want we weten precies wat je ermee bedoelt. En daar gaat het uiteindelijk om.

 

 

Denk ook aan de ondervloer

 

Een Granito-vloer is zwaar. Daarom is het een must dat je een stevige ondervloer hebt, zodat alles goed op zijn plaats blijft zitten. Je wilt toch jarenlang genieten van je prachtige nieuwe vloer? Zorg in dat geval dat je ook kiest voor een betonvloer die dik genoeg is en waar krimpbewapening in verwerkt is. Daar komt een dekvloer op van zandcement van minimaal 3 cm dik met bewapening. Het lijkt veel voorbereiding, maar het is echt nodig. Als je het niet doet, loop je namelijk de kans dat je granito-vloer gaat scheuren en dat wil je natuurlijk voorkomen.

 

Heb je momenteel een houten vloer? Zelfs dan is het mogelijk om er een betonvloer op te maken waar een granito-vloer op kan liggen. Laten we eens goed overleggen wat de mogelijkheden zijn. Net zoals bij vloerverwarming, want dat kan ook gewoon met granito, als je het tenminste goed aanpakt. Wij helpen je om alles op de juiste manier voor te bereiden, zodat je én een prachtige vloer hebt én aangename warmte aan je voeten.

 

 

Kleur en mozaïek: er kan heel veel

 

Oké, niet alles kan als je kiest voor een granito-vloer. Maar wel veel! Heb je al een bepaalde structuur in gedachten? Of weet je zeker welke kleuren het beste passen bij je inrichting? Dan denken we graag met je mee om tot het optimale mengsel te komen voor jouw vloer. Zo kom je vanzelf uit bij de stijl die helemaal past bij jouw smaak. Of dat nu heel antiek oogt of juist heel modern: we kunnen alle kanten op.

 

In het unieke kleurmengsel voor jouw vloer kan zelfs glas vermengd worden voor een nog bijzonderder uitstraling. Verder speelt ook de kleur van het gebruikte cement mee bij het uiteindelijke resultaat. Grijs en wit cement geven allebei heel verschillende kleuren. Zeker omdat je ook nog kleurstoffen kunt toevoegen. Vrijwel elke kleur is mogelijk, dus met jouw input kunnen we de granito-vloer precies zo maken als jij dat wilt. Zelfs verschillende mozaïeken zijn mogelijk door kleine stukjes marmer te verwerken in de vloer. Je weet niet wat je ziet!

 

 

De mooiste panden hebben een granito-vloer

 

Het doet al snel denken aan vroeger tijden, zo’n authentieke lichte granito-vloer met een zwarte band eromheen. Je zag het vroeger zelfs wel eens op het aanrechtblad. Vandaag de dag zijn het vooral oude panden en bedrijfsgebouwen (typisch voor advocaten en notarissen bijvoorbeeld) waar je deze vloertypen ziet. Maar waarom niet bij jou in huis?

 

Kom eens langs in onze showroom in Laag-Keppel en we vertellen je graag wat er allemaal mogelijk is als je kiest voor een granito-vloer. Wedden dat we je voorzien van de juiste inspiratie om de ideale keuze te maken? Nadat je een keuze hebt gemaakt, zorgen we daarna ook nog voor de juiste voorbereiding en afwerking van de vloer. Nadat onze vakmensen klaar zijn met die perfecte vloer, zal hij er nóg mooier uitzien dan je vooraf had verwacht.

 

Heb je nog vragen over granito-vloeren en over de toepassing daarvan in jouw huis? We beantwoorden je vragen graag in onze inspirerende showroom. Voor je het weet heb je een échte Italiaanse Terrazzo/Granito-vloer in je woning. Dat is een mooie gedachte om naar uit te kijken!