al ruim 25 jaar
€ 0

Voegen, wat voegt het toe?

 

Best een interessante vraag. Heel veel is het antwoord. Een voeg hoort bij een tegel zoals een ketting hoort op een fiets. Essentieel en onmogelijk los van elkaar te zien. Wil jij “voegloos” tegelwerk? Leuk idee, maar het kan niet. Het bestaat niet. Je zou het immers niet schoon kunnen houden, laat staan waterdicht. Alle tegels en al het natuursteen worden gevoegd. Maar de breedte ervan mag heel beperkt zijn. Voor het stoere landelijke sfeertje heb je stoer en landelijke tegels nodig. Geen centimeter brede voeg. Fraai tegelwerk heeft voldoende uitstraling van zichzelf. De voeg mag dus inderdaad mimimaal zijn.

 

Het inwassen / voegen van (keramische en / of natuursteen) tegels is niet heel moeilijk, maar het is wel een belangrijke stap bij het tegelzetten en met name een belangrijke stap voor de uiteindelijke sfeer die het tegelwerk uitstraalt. De kleurstelling van de voeg kan het eindresultaat maken en breken. Laat je goed voorlichten door je tegelzetter. Welke voegkleuren heeft –ie- tot zijn beschikking. Dat is afhankelijk van het (aantal) merk waar hij / zij mee werkt. De voegkleur Zilvergrijs is per fabrikant anders. Vraag je tegelzetter een opzetje te maken.

 

Kies in ieder geval voor een makkelijk verwerkbaar voegmiddel in een tijdloze gangbare kleur. Het is belangrijk dat je een voegmiddel kiest dat geschikt is voor vloerverwarming als je dat toepast. De meeste voegmiddelfabrikanten hebben naast de voegmiddelen ook sanitair kit universeel die is afgestemd op aangeboden voegkleuren.

 

Om het tegelen nog makkelijker te maken zijn er voorstrijkmiddelen. Zowel voor tegel over tegel als voor sterk zuigende ondergronden. Het gebruikmaken van een voorstrijkmiddel zie je meer en meer. Het komt de hechting van het tegelwerk zeer ten goede waardoor je door een vrij eenvoudige extra stap heel veel irritatie en teleurstelling achteraf weet te voorkomen.

 

Belangrijke voegtips:

  • Je vloerverwarming staat uit als je je vloertegels wilt voegen
  • Het te betegelen oppervlak moet goed schoon en vetvrij zijn. Vanzelfsprekend moeten nog aanwezige lijmresten in de voeg zorgvuldig worden verwijderd en moet je ervoor zorgen dat de temperatuur ergens tussen de 5°C en de - 25°C is.
  • Volg de instructies op de verpakking. Gebruik altijd een maatbeker, schoon leidingwater en een schone emmer. Meng het geheel 2 x machinaal mengen (met een tussenliggende wachttijd zoals vermeld op de verpakking!).
  • Gebruik een voegenrubber (voegenspaan) en was de voegen in totdat ze geheel gevuld zijn. Wacht dan tot de voeg voldoende is opgestijfd om te sponsen. Let op: begin pas met sponsen als de voeg niet meer plakt.
  • Ga met je sponsbord (weinig water) met cirkelvormige beweging, zonder druk uit te oefenen, over ’t tegeloppervlak. Spoel je sponsbord regelmatig. Verwijder met een gewone voegspons ten slotte de laatste restjes voegsluier. Gebruik ook nu weer zo weinig mogelijk (schoon!) water.
  • Ga je met je spons heel lichtjes over de voegen zelf. Dus niet over het volledige tegeloppervlak. Daarna mag je even niets meer doen. De voegmortel moet eerst goed drogen (verharden noemen ze dat) > neem daarvoor tot de volgende dag.
  • Tot slot en dat doe je als de voeg goed uitgehard is, wrijf je het tegeloppervlak na met een droge, niet-pluizende doek.

 

Voegen, inderdaad het voegt een essentieel onderdeel toe aan de tegel. Hoeveel voeg heb je nodig? Klik even op https://www.coba.nl/producten/verbruikscalculator#voegmiddelen en bereken het eenvoudig.

 

Lees je deze blog en valt je iets op wat vragen oproept? Ik hoor graag en sta open voor jouw reactie; info@ryans.nl.