€ 0
granito-vloer

Granito-vloer

 

Een granito-vloer is een terrazzo-vloer. De Italianen noemen het terrazzo en de Nederlanders granito omdat graniet en marmer belangrijke bestanddelen zijn voor een granito-vloer. Iedereen weet eigenlijk wel waar we het over hebben als we het over een granito-vloer hebben. Een over het algemeen lichtere vloer omzoomd met een donkere rand en dan al of niet voorzien van een marmerblokje.

 

De authentieke granito-vloer wordt gestort door veelal een Italiaanse vakman of iemand met Italiaanse roods. We hebben het dan over een samengestelde vloer welke in lagen wordt opgebouwd. Terrazzo of Granito bestaat uit gebroken zandsteen, graniet en marmerkorrels. Door toevoeging van cement wordt daarvan een mortel gemaakt die in een dikte van ongeveer 1,5 centimeter wordt aangebracht op een geschikte ondervloer. Met die 15 millimeter komt een gemiddelde gestorte granito-vloer op een hoogte uit van 7.5-9 centimeter.

 

Die laatste 15 millimeter wordt middels speciale gereedschappen dusdanig geschuurd dat die laag vrijwel dicht raakt. Daardoor ontstaat eigenlijk overal een gelijke structuur. Je moet je voorstellen dat het aanbrengen van een granito-vloer echt vakwerk is en dat het in verschillende stadia wordt opgedeeld. Rust en uitharding maakt ook een belangrijk deel uit van een kundige gestorte granito-vloer. De verschillende kleuren granito is een logisch gevolg van de samenstelling van eerder genoemde graniet en marmerkorrels.

 

Mijnheer Wannie Martina uit Hengelo (O) was zo’n ambachtsman, zo'n kunstenaar. Hij wist als gevolg van jarenlange ervaring precies welk recept hij moest samenstellen om het keukenwerkblad of de granito-vloer te krijgen die zijn klant hem beschreef. Vandaag de dag is Chino Tonin uit Giesbeek (een latere generatie met puur temperamentvol Italiaans bloed) er een mooi voorbeeld van. Chino kan nog steeds zo goed als onzichtbaar beschadigingen verhelpen in die echte oude granito-vloeren.

Je wilt niet weten hoeveel mensen in de jaren 70, 80 en 90 tapijten hebben laten verlijmen op misschien enigszins beschadigde granito-vloeren omdat ze granito in die tijd te koud vonden. Er is in die periode überhaupt heel veel afgebroken wat we na het millennium weer zijn gaan herstellen. Verlaagde plafonds bijvoorbeeld. Verschillende prachtig gestukte plafonds zijn weer tevoorschijn gekomen bij de renovatie van met name vooroorlogse woningen die destijds allemaal onderhanden zijn genomen door mensen met weinig respect voor authentieke bouwelementen. Puur omdat ze energie wilden besparen. Of erger, de prachtig aangebrachte holle plinten hebben weggebroken om er een laminaatplintje voor in de plaats aan te brengen. Ongelofelijk.

 

Voor hen die bij het lezen van bovenstaand ook meen beetje pijn in het hart kregen is er hoop. Als het te restaureren valt adviseer ik je altijd een specialist in huis te halen die jullie granitovloer weer in oude kluister hersteld maar kan dat niet is er ook hoop.

 

Latere Italiaanse generaties van de granito vakmensen die gelijk na WO2 naar ons land kwamen om het te helpen opbouwen hebben een aantal zaken helder gezien. Gestort terrazzo is zeer arbeidsintensief en dus duur en gestort terrazzo in combinatie met vloerverwarming is geen verstandige combi. Daarom hebben ze ruim een veertigtal terrazzotegels samengesteld om de vraag van jou naar een slechts 15milimeter dikke granito vloer te bevredigen. Want deze generaties willen naast de authentieke mogelijkheden van een donkere rand en een lichter binnenwerk ook een marmerblokje en vloerverwarming en dat is allemaal mogelijk, gelukkig.

 

Een paar aardige weetjes: door granito naast gebroken zandsteen, graniet en marmerkorrels ook te voorzien van glas is een zeer moderne variant samen te stellen van het zo authentieke granito. Ook granito tegels kunnen buiten, mits op de juiste ondergrond, worden toegepast. Dus ook die oude charmante portiek is geheel in ere te herstellen.

 

Wij hebben al sinds vele jaren het gehele assortiment granito-vloeren in ons assortiment. Ik ben ervan overtuigt dat we samen met jou een fraaie collage samen kunnen stellen waarbij precies die badkamer wordt gecreëerd die jullie in het hoofd hebben. Perfect passend bij jullie woning en / of omgeving. Granito-vloeren zijn uiterst tijdloos en kwalitatief discussie loos goed. Je ziet er weinig op en het heeft een goede uitstraling. Een perfect podium voor jullie presentatie.

 

Granito-vloeren moeten nadat ze betegeld zijn worden gereinigd met een zuurvrije grondreiniger. Zuurvrij is belangrijk omdat cementhouden vloeren niet zo geschikt zijn voor zuren. Met de zuurvrije grondreiniger maak je het geheel grondig schoon. Ook het bouwvuil haal je ermee weg. Dan moet er worden geïmpregneerd. Ja, dat raad ik je wel aan en het is echt een eitje. Mede omdat een granito-vloer cementgebonden is en dus enigszins poreus. Wij adviseren een RIO pakket te nemen van Sealguard. RIO staat voor reiniging, impregneer en onderhoud.

 

Een granito-vloer laat zich overigens ook heel mooi zeper. Een mooie voedende vette zeep is daarmee ook zeer geschikt als onderhoudsmiddel voor granito-vloeren.