al ruim 25 jaar
€ 0

CementtegelsPortugese cement-patroontegels

Cementtegels zijn zoals de naam al doet vermoeden voornamelijk gemaakt van cement. Al honderden jaren maakt men ze op dezelfde manier. Ze hebben een basis van cement en zijn daarnaast voorzien van een toplaag van marmerpoeder.

 

De beste cementtegels

Cementtegels worden mondiaal op verschillende en de meest zonnige en warme plaatsen gemaakt. Marokko en Portugal zijn het bekendst wat tegelijkertijd ook wel weer vreemd is. Vietnam is namelijk verreweg de grootstse producent van cementtegels ter wereld. En daar zit ‘m meteen ook het verschil in kwaliteit. De cementtegels uit Vietnam hebben verreweg de beste kwaliteit. Vakmanschap en kennis is daar gebundeld en ze hebben ontzettend veel ontwikkeling doorgevoerd. In Vietnam hebben ze ervoor gezorgd dat er een constante kwaliteit is ontstaan in pigmenten en grondstoffen. Marokkaanse tegels kunnen dat niveau niet benaderen. Ze zijn over het algemeen iets dunner, minder hard en voelen minder glad aan dan de "Portugese" (lees:de Vietnamese) cementtegels. Dit komt omdat het toegepaste marmerpoeder iets minder fijn is. Een ander belangrijk verschil is dat de Marokkaanse tegels onder lagere druk geperst worden dan de Vietnamese cementtegels. Daardoor zijn ze minder sterk en dus ook minder geschikt in combinatie met vloerverwarming.

 

Maar de andere kant van het verhaal is natuurlijk ook waar want “Ieder nadeel heeft zijn voordeel". Marokkaanse tegels geven meteen al de indruk alsof de vloer er al jaren in ligt. Het heeft een meer doorleefde uitstraling of beschikt over een meer vintage uiterlijk. Het fabricageproces is ambachtelijk, redelijk eenvoudig, arbeidsintensief en daarbij ook al eeuwen oud.

 

Klik op Cementtegels om nog veel meer cementtegels te bekijken.