al ruim 25 jaar
€ 0
Terrazzo a la Ryan's

Terrazzo

Terrazzo tegels

Terrazzo, ook wel granito genoemd is een typisch Italiaans (Terrazzo betekent terras in het Italiaan) vakmanschap. Een vloerafwerking bestaande uit een mix van marmer en / of glaskorrels, water en (al dan niet gekleurd) cement of klei. Het wordt in laagjes aangebracht en wordt per laag na droging gepolijst. Doordat het een ambacht is en door mensenhanden wordt bepaald en gemaakt is de creativiteit van de persoon die het aanbrengt bepalend. Je kunt immers overal mee variëren. Met de kleurstelling en met de vorm. De toepassingen zijn daardoor doorontwikkeld van een relatief goedkope terrasbedekking naar een decoratieve, zoals de mozaïeken uit de oudheid.

 

Misschien leuk om te weten: een mooi voorbeeld van zo’n terrazzo topstuk vind je in den Haag in de Passage, het oudste nog bestaande Nederlandse winkelcentrum.

Terrazzo (granito) is ook toepasbaar als aanrechtblad. Het is stoot- en krasvast en risico op breuk wordt voorkomen door toepassing van bewapening. Terrazzo blijft door z’n samenstelling altijd iets poreus. Een terrazzovloer kent vele gezichten. Zowel een moderne of juist meer landelijk misschien zelfs ouderwetsere stijl zijn er mee te creëren.

 

Waarom dan terrazzo tegels?

Dat heeft meerdere redenen. Een nieuwe terrazzovloer moet in een meer-stappen-plan gestort worden op een ondergrond. Dat mag in principe iedere ondergrond zijn (houten draagvloeren, systeemvloeren of andere constructievloeren) waardoor je al best snel op 8 cm. dikte uitkomt. Niet iedereen kan die dikte kwijt. Een terrazzotegel is aanmerkelijk goedkoper dan een te storten massieve terrazzovloer en het tyoepassen van vloerverwarming is bij een gestorte terrazzovloer echt een uitdaging.

 

Chino Tonin van Stucadoors- en terrazzobedrijf Tonin uit Giesbeek, een echte vakman, adviseert bij een ambachtelijke terrazzovloer geen vloerverwarming toe te passen. Ik weet dat er collega’s van hem zijn die dat juist wel durven te combineren maar het krachtenveld van een massieve vloerplaat en sterk wisselende verschillende temperaturen zijn enorm en heel vaak ontstaat toch breuk- en scheurvorming. Terrazzotegels zijn daardoor juist een uitkomst.

 

Terrazzotegels zonder voeg dan maar? Onmogelijk en onzin! Je moet het knipoogje van zo’n terrazzotegel wel kunnen zien. Het heeft namelijk de voordelen waarom je ervoor kiest maar het is dus geen vlakke plaat uiteindelijk. Alle tegels moeten altijd gevoegd worden. Dus ook terrazzotegels. Het kan niet anders. Het is domweg niet schoon te houden. Vuil zou zich eenvoudig kunnen nestelen als je dat niet zou doen. Daarnaast krijg je de wand of vloer niet waterdicht…en dat wil je niet.

 

Een terrazzovloer is zowel in nieuwbouw als bij renovatie goed toepasbaar. Terrazzovloertegels zijn geschikt voor je badkamer, keuken of je entree. We hebben ook de terrazzo plinten en de marmerblokjes om je droom te perfectioneren.

 

De vloer kan tevens gedecoreerd worden met marmerblokjes, mozaïeken en strips. Een terrazzo vloer kan in principe op elke ondergrond worden aangebracht, zoals op houten draagvloeren, op systeemvloeren en andere constructievloeren.