al ruim 25 jaar
€ 0

Cementtegel TIPS

 

1 Hoe kan ik de patronen in mijn ruimte verwerken en hoe reken ik uit wat ik nodig heb?

Ryan's biedt de mogelijkheid een ontwerp van je vloer te maken. Dit is erg handig om een beeld te krijgen van kleur en design. Ryan's kan ook een paar oplossingen vinden voor een ruimte die erg nauw is als een hal of wat te doen als er, bijvoorbeeld, een muur schuin loopt. We kunnen verschillende ontwerpen maken in verschillende kleuren of patronen. We tellen er een voor u en maken dan een vrijblijvende offerte die we meesturen.

 

2 Welke lijmsoorten zijn er voor de tegels ?

Meestal wordt er een poederlijm gebruikt. Bijvoorbeeld Coba CTA 100 poederlijm. Coba is ook verkrijgbaar bij Ryan's. Voor wandtegels is er ook een kant en klare pastalijm (Coba DTA200 pastalijm) verkrijgbaar. De poederlijm wordt aangemaakt met water. Met een zak van 25 kg. kun je ongeveer 7 to 10 m2. aanbrengen. Zuigende oppervlakken zoals gips moeten voorbehandeld worden met een voorstrijkmiddel. Bijvoorbeeld COBA DPM810 voorstrijkmiddel.

 

3 Hoe moet ik de lijm aanbrengen ?

Je kunt het beste een grove lijmkam gebruiken met tanden van ongeveer 1,5 cm. De lijm dik aanbrengen maar geen grotere oppervlakte dan voor +/- 12 tegels.

 

4 Vloerverwarming: waar moet ik rekening mee houden ?

Zowel vloerverwarming aangesloten op de CV als electrische vloerverwarming kan worden gebruikt. Dit bestaat uit een dunne draad dat "zigzaggend" op de ondergrond wordt gelegd. Ertussen wordt een regulator gemonteerd om het element op de juiste temperatuur te krijgen. Er kan daarna gewoon over de bedrading heen gelijmd worden.

 

5 Hoe moet ik de tegels snijden ?

De tegels worden makkelijk gezaagd met een tegelslijper. Die zijn er als watergekoelde snij tafel (gemakkelijk te huren) of u kunt een haakse slijper gebruiken. U kunt makkelijk hoekjes wegslijpen.

 

6 Kunnen de tegels ook op een houten vloer gelegd worden ?

Laat eerst berekenen of de vloerbalken het gewicht van de tegels kunnen hebben. Zo niet, dan moeten de balken ondersteund worden. Leg over de plankenvloer triplex platen (min. 12 mm dik). Leg ze diagonaal op de voegrichting. Op de platen kunnen rechtstreeks tegels gelijmd worden. Er moet een flexibele tegellijm en voeg gebruikt worden om eventuele vering op te vangen.

 

7 Moet ik de tegels voegen ?

Omdat een cementtegelvloer een patroon heeft moet de voeg minimaal zijn, anders loopt het patroon niet mooi door. Wij adviseren een voeg van maximaal 2 mm. Schoon werken, geen voegsel op de tegels laten intrekken. Wij verkopen een watervaste, flexibele voeg in de kleuren wit en jasmijn van Coba. Wij raden een grijze voeg af. Nooit voegen met synthetische kleurstoffen gebruiken ! (bv donkerrood of zwart)

 

8 Hoe slijtvast zijn de tegels ?

Er bestaat een keuring voor de hardheid van tegels. Deze is echter niet van toepassing op de Cement tegels. Doordat de kleur van het motief in een mal wordt gegoten en er een laag onstaat van ongeveer 4-5 mm, is het patroon door en door. Daaronder zit een laag cement van ca 13-16 mm. Als de tegel slijt, slijt het patroon mee. De kleur wordt elke keer vernieuwd. Cementtegels worden al honderden jaren gemaakt en verwerkt. In Portugal, bijvoorbeeld, liggen deze tegels dan ook al 400 jaar lang.

 

9 Reinigen, impregneren en onderhoud van cementtegels

 

 

10 Legt Ryan's ook de tegels ?

Wij leggen zelf niet. We adviseren wel. Bel even en vraag naar vakbekwame tegelzetters 0314-38 33 02 of