al ruim 25 jaar
€ 0
CLOSE UP OUDE TERRACOTTA TERRA - OKER - ZALM(3) OUDE GESMOORDE TERRACOTTA BLAUW-GRIJS_BRUIN (21)

Estriken | Estrikken

Estrik-vloer

Oud Hollandse Estrik

 

De antieke terracotta boerenplavuis kent vele benamingen zoals antieke Estrikken, abdijplavuizen, antieke plavuizen, oude Estriken, terracotta (gebakken aarde), oude Franse of oud-Hollandse tegels en ga zo maar door. Waar het allemaal op neerkomt is dat je op zoek bent naar een authentieke vloertegel waar je op kunt vertrouwen. Zowel qua kleur als qua robuustheid en levensduur. In dat geval zit je goed met Estriken. Er is van alles mogelijk met deze kwalitatief hoogwaardige vloertegel. Alle beschikbare soorten, maten en varianten vind je bij Ryan's. Laat je inspireren door de voorbeelden op deze pagina of kom naar onze showroom om ze zelf te ervaren!

 

Al eeuwenlang een begrip

 

Sinds de middeleeuwen is de estrik of boerenplavuis, samen met hout en natuursteen, een van de meest toegepaste vloerafwerkingen. Hoe mooi zou het zijn om zelf een vloer te hebben met tegels die al eeuwenlang zichzelf hebben bewezen? Met Estriken kan het. Deze uit (meestal rode) klei gebakken en ongeglazuurde oer-Hollandse vloertegel is zeer geschikt voor allerlei interieurs. Zijn rijke geschiedenis maakt hem tot de eerste en meest gemaakte keramische vloertegel die we in Nederland kennen. Zelfs op schilderijen van de beroemde Hollandse meesterschilders kom je de Estrik tegen. Zo sterk is deze tegel verweven met onze vaderlandse historie. En met de levens van talloze landgenoten door de eeuwen heen. Misschien maakt jouw huis binnenkort wel deel uit van die geschiedenis...

 

Estrikken

 

Belgische waaltjes

Belgische Estrik

Uit Belgie komt ook een Estrik. Een oude gesmoorde Terracotta in een grijs, blauw bruine tint. Prachtige kleurstelling. afhankelijk van de partijen die we hebben is het formaat ervan 15.5x15.5cm. tot zo'n 17x17cm. Ook de dikte kan sterk varieren van 1.5cm. -3cm. Ook de kleurnuance kan van lot tot lot sterk verschillen maar het eindresultaat is altijd een lot uit de loterij.

 

Belgische waaltjes 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Goed onderhoud is goud waard

 

Deze oude boerenplavuizen zijn van nature poreus. Vroeger werden ze met was behandeld om ze enigszins waterafstotend te krijgen. Terracotta varianten lijken door dit soort behandelingen vaak mat of zijdeglans geglazuurd te zijn. Tegenwoordig zijn er veel betere ontwikkelde onderhoudsproducten om de vloer water- en stofafstotend te krijgen. Bij Ryan’s kunnen we je daar perfect in adviseren. We hebben deze middelen op voorraad, net zoals de vloertegels die jij zoekt. Kom naar onze uitgebreide showroom in Laag-Keppel en zoek jouw ideale Estrik uit!

 

Belgische waaltjes 5