al ruim 25 jaar
€ 0

Waaltjes

Belgische Waaltjes

Waaltjes

 

Als wij het bij Ryan’s hebben over waaltjes dan hebben we het meestal over oude gezaagde Hollandse waaltjes voor binnen, gezaagd op ca. 2cm. dikte of over de iets dikkere oude Belg van ca. 2.5cm.

 

Neem contact op of kom langs >>>

 

Waaltjes en dan met name de Oud Hollandse waaltjes en de Belgische waaltjes zijn echt een schot in de roos. Ryan’s staat voor tijdloos, voor authentiek, voor landelijk, voor eerlijk, puur en ambachtelijk. Vandaar dat het ook echt een zeer welkom gegeven bleek echte oude Hollandse waaltjes en dito oude Belgische waaltjes aan ons assortiment toe te voegen in een dikte die geschikt is voor het interieur. Dat laatste is essentieel. Onze Hollandse waaltjes worden gezaagd op 20mm en onze Belgische variant op 25mm. Beide diktes zijn bij benadering.

 

 

Authentieke gebakken klinkers

 

Je kent vast en zeker de oude Hollandse waaltjes. Een waaltje is een Nederlands gebakken klinker. Straatsteentjes dus én dan echt van vroeger. Niet een of andere klinker met een verouderde look maar materiaal wat daadwerkelijk in onze oude authentieke oude straatjes gelegen heeft. Je ziet ze nog wel in heel het land maar met name in de echte oude kernen van Hanzestadjes zoals Doesburg, Harderwijk, Deventer, Haarlem en Zutphen. De unieke sfeer van zo'n puur straatje en dan vertaald naar jouw halletje of jouw keuken omdat wij ze voor je hebben terug gezaagd naar ca. 2cm. dikte. Gemakkelijk te handteren en perfect in combinatie met vloerverwarming. Hoe eerlijk en puur wil je het hebben? Het echte oude Nederlandse waaltje heeft een formaat van ca. 20x5cm.

 

Kun je ze dan niet veel makkelijker zelf zagen? Ja, natuurlijk, ga je gang zou ik zeggen. Dachten wij in het begin ook. Eitje. Niets minder is waar. Door schade en schande hebben we geleerd hoe waaltjes te zagen met een zo min mogelijke dikte afwijking en met zo weinig mogelijk breuk. Geloof me dat dat helemaal niet mee viel. Er is veel leergeld geïnvesteerd maar nu staat er ook echt iets. We hebben een soort van zaagstraat gebouwd. Een zaagstraat die wordt bediend door maar drie mensen. Iemand voert in, de tweede zorgt voor de juiste zaagsnede en verwijderd het niet te gebruiken tussendeel van het waaltje. De derde persoon stapelt het eindresultaat netjes op een pallet. Je moet je voorstellen dat er maximaal 10m² op een pallet kan worden gepakt zodat deze nog handelbaar is voor de transporteur.

 

 

Naast Nederlandse ook Belgische waaltjes

 

Naast de Nederlandse waaltjes hebben we ook de Belgische variant. Het Belgische oude blauwe waaltje. Deze dateren van de jaren 1940. De grijze blauwe kleur is uniek, ook in België. Door zijn dunne slanke formaat kan het zowel in landelijke huizen als in moderne interieurs worden toegepast. Door de recuperatie van deze steen krijg je een mooi kleurenpallet van blauw grijs met zo nu en dan wat donkere en een witte stenen er tussen in. Belgische oude blauwe waaltjes hebben een iets ander formaat als de Nederlandse waaltjes: ca. 22x4.2cm. De dikte varieert ook iets meer. Op papier hebben ze een dikte van 22 tot 25mm.

 

Anders gesteld: Een baksteen die gerecupereerd wordt als vloer? Het kan! Oude Blauwe Waaltjes zijn daarvan het perfecte voorbeeld. Ze dateren van de jaren 1940 waarin er volop geëxperimenteerd werd met de productie van stenen die vervaardigd werden met de strengpers.

Het langwerpige formaat - 22 op 4,2 cm - van de Oude Blauwe Waaltjes geeft ze een elegante uitstraling, die niet alleen past in landelijke, maar ook modernere woningen. Hun grijsblauwe kleur is bovendien uniek in België en daarmee al helemaal in Nederland.

 

Natuursteen waaltjes

 

Waaltjes worden ook gezaagd uit natuursteen. Ook nu weer in het formaat 20x5x2cm. en deze waaltjes worden weldegelijk verouderd. We hebben er een viertal nuances van. Juist voor hen die geen gebruik willen maken van grijstonen enerzijds of rood, zalm, paars en geeltonen anderzijds. Natuursteen waaltjes zijn bijna altijd tenminste 30mm. dik.

 

 

Specials : Bricks

 

En dan hebben we natuurlijk ook nog de Brick van CastleStone programma. De serie Bricks is gebaseerd op oude Engelse en Hollandse gebakken steentjes (‘waaltjes’). Vroeger werden deze gemaakt van klei en daardoor was men beperkt tot de kleuren rood en geel. Dankzij onze innovatieve materialen en productiewijze kunnen wij deze stenen produceren met dezelfde uitstraling, maar herbeleven in hedendaagse kleuren. De maten van de Bricks variëren van 4,5 x 12 cm. tot 4 x 15 cm. Uniek hieraan is met name de dikte van 9mm. Deze prachtige steen komt geweldig tot zijn recht in bijvoorbeeld een serre of een hal, maar kan ook worden toegepast in keukens, bad- en woonkamers. De Bricks zijn ook zeer mooi bij gebruik tegen een wand. In combinatie met strijklicht geeft dit een unieke sfeer. Verkrijgbaar in bijvoorbeeld Evening Shadow, Brown Grey, Earl Grey, Warm Desert, Light Terra, Old Grey en Sand.

 

 

Hoe leg je de waaltjes?

 

Tja, dat is echt heel persoonlijk. In mijn beleving kun je kiezen voor halfsteensverband, voor een visgraat (ook wel keperverband genoemd) of in een elleboogverband. Mijn voorkeur gaat echter uit naar het eenvoudigste verband; het halfsteensverband. Toevoegingen als een rollaag overgang naar doorgangen en een kleine sierrand rondom maken dat verband echt af. Het visgraadverband maakt het iets chiquer denk ik. Dat kan bijvoorbeeld voor een herenboerderij perfect zijn. Voor een puur landelijke sfeer is eenvoud het beste…denk ik. Voel je de nuance?

 

Over nuance gesproken; Oude Hollandse waaltjes leveren wij altijd genuanceerd. Je kunt geen voorkeur aangeven naar meer paars of juist meer rood of geel. Ook dat hebben we door schade en schande geleerd. We hebben het in het begin een paar keer gedaan maar geen van deze klanten was uiteindelijk zo tevreden als dat ze zouden moeten zijn. Het viel toch iets tegen. Je moet de natuur of de wetten van de natuur niet beïnvloeden. Waaltjes zijn nu eenmaal genuanceerd. Zo (her)kennen wij ze en zo moet het dus zijn.

 

Neem contact op of kom langs >>>

 

 

Waaltjes, is dat niet veel te landelijk?

 

Natuurlijk heeft een oud Hollands waaltje de uitstraling van landelijk, van buiten, van een deel van een boerderij en van een lekker-oud-hobbel-de-bobbel-tuinpad maar combineer het waaltje met leemstuk, stuc decor en met glas, metaal en onbehandeld eiken en je krijgt gelijk een veel breder perspectief. Een Oud Hollands waaltje maar ook zeker de Belgische oude waaltjes zijn perfect te combineren in modernere, ik zou het zelfs designachtige sferen durven noemen. Het een versterkt het ander en een waaltje heeft echt een dijk van een uitstraling, dat moet gezegd.

 

Je terras naar binnen halen kan dus juist ook heel goed met onze waaltjes. Voor buiten pak je de on-gezaagde versie als je ervoor kiest daar de waaltjes in een gestabiliseerd zandbed te leggen en voor binnen pak je dan de gezaagde versie. Zie je het voor je? Fraai toch!

Zou je een stap verder gaan en gelijk aan onze ooster- en zuiderburen ook buiten een betonvloertje laten storten dan zijn de gezaagde waaltjes ook perfect voor buiten. Geen onkruid meer, geen verzakkingen meer door mieren kolonies. Dat heeft toch ook echt voordelen.

 

Kom eens langs in Laag-Keppel en aanschouw. Laat ons met je meedenken over jullie plan. Doen we met heel veel plezier

 

 

Tip: Bekijk ook onze gietijzeren radiatoren, cementtegels en zelliges.

wat zijn waaltjes

Ideaal voor vloerverwarming

 

Voordeel van bovenstaande waaltjes is dat je een drietal keuzes hebt en dat het makkelijk schoon te houden is. Ze zijn zeer geschikt voor vloerverwarming, dus geen koude voetjes meer. Ben je dus van plan om je vloer lekker warm te houden, dan kun je dat met deze drie verschillende waaltjes uitstekend voor elkaar krijgen. Vloerverwarming en waaltjes zijn vrienden van elkaar omdat ze warmte gemakkelijk opnemen en goed vasthouden. Deze eigenschappen zorgen voor de perfecte basis die nodig is voor vloerverwarming.

 

 

Volop keuze

 

Ryan’s heeft dus drie antwoorden voor hen die binnen graag verbinden met buiten of een heelijke landelijke sfeer aan hun interieur willen geven.

In onze showroom geven wij je daarover graag aanvullend en deskundig advies. Naast het juiste advies kunnen we je ook adviseren over zaken als onderhoud en reiniging. Sommige varianten vragen namelijk nog aandacht nadat de vloer eenmaal gelegd is. Daarom vertellen we je graag hoe je het onderhoud het beste kunt verzorgen. We zien je graag binnenkort in onze showroom!

 

 

Hoogtes van waaltjes verschillen

 

Uiteraard zijn waaltjes te verkrijgen in verschillende hoogtes. Meestal zijn ze tussen de 5 en 10 cm hoog. De hoogte heeft ook gevolgen voor de belasting: hoe hoger, des te betere kwaliteit. Als je voor je terras of tuin wat waaltjes nodig hebt, dan kun je meestal kiezen uit tegels van zo’n 6 á 7 cm hoog. Een prima hoogte!

 

 

Robuuste varianten van beton of natuursteen

 

Heb je al eens betonnen waaltjes gezien? Die zijn vooral mooi wanneer ze nog gloednieuw zijn, want hun textuur en kleur wordt wel duidelijk minder na verloop van tijd. En je moet ook nog meer rekening houden met onderhoud dan bij andere varianten. Wat dat betreft kun je beter voor natuursteen kiezen. Qua kleur zie je hier lang niet zo veel verschil in als bij betonnen waaltjes. Uiteraard is er ook nog heel veel verschil in het soort natuursteen dat hiervoor gebruikt kan worden. Hoe harder, hoe beter. Die stelregel kun je zeker wel aanhouden. Denk aan basalt als voorbeeld van een stevige soort die zijn kleur heel mooi behoudt.

 

 

Gebakken van klei

 

Als je écht zeker wilt weten dat je nieuwe tegels altijd dezelfde kleur blijven behouden, dan zijn gebakken waaltjes dé variant die je zoekt. Ze worden op professionele gebakken van klei en gaan zeer lang mee. Daarbij blijven ze perfect op kleur. Sterker nog: ze worden alleen maar mooier naarmate er meer op gelopen wordt!

Er is een goede reden voor dat er nog heel wat oude waaltjes liggen op achterafwegen waar geen asfalt is gebruikt: die gaan namelijk erg lang mee. En als ze wél vervangen worden, dan worden deze oude gebakken waaltjes gewoon gerecycled. Even sorteren en ze kunnen zo weer gebruikt worden bij iemand die op zoek is naar een nostalgische bestrating die werkelijk uniek te noemen is. Heb je interesse in zulke antieke waaltjes? Laat het ons weten en we bekijken graag samen met jou wat er mogelijk is.

 

 

Nostalgische uitstraling

 

Ook al kies je voor nieuwe waaltjes, dan kun je nog steeds een authentieke, nostalgische uitstraling krijgen als je dat wilt. In dat geval adviseren we je om niet voor gebakken strengperswaaltjes te kiezen, maar voor getrommelde waaltjes. Deze zijn kunstmatig verouderd, waardoor het lijkt alsof de klinker al jarenlang geleden is gemaakt. Qua materiaalgebruik kom je hierbij uit op klei of (hard) natuursteen. Betonnen waaltjes zijn niet geschikt om te trommelen.

 

 

Zo worden de beste kleuren gemaakt

 

Welke kleur waaltjes zoek je eigenlijk? Kies je voor gebakken klinkers, dan is het de klei of het natuursteen dat de kleur bepaalt. Ga je toch liever voor een kleur die je zelf kunt bepalen? Dan zijn betonnen waaltjes precies wat je zoekt. Hier wordt namelijk kleurstof aan toegevoegd om exact de gewenste kleur te verkrijgen.

 

 

Benieuwd naar de beste waaltjes?

 

Wij adviseren je graag op basis van je wensen en mogelijkheden qua budget. Kom gerust eens vrijblijvend langs in onze winkel in Laag-Keppel voor inspiratie!

 

Oud Hollandse Waaltje Castle Stone Bricks Belgisch oude blauwe waaltjes