al ruim 25 jaar
€ 0
Terrazzo 4
terrazzo

De Terrazzo-vloer

 

Een terrazzo-vloer is een van mijn persoonlijke favorieten. Dat typische jaren twintig, dertig en veertig sfeertje van de vorige eeuw. Dat typische Nederlands Spartaanse. Die uitstraling van pure Italiaanse ambachtelijke kwaliteit. Het sfeertje van; heeft bijna niets meer nodig. Met eer terrazzo-vloer aangevuld met een terrazzo-plint heb je het perfecte uitgangspunt voor je entree vloer, je nieuwe keuken, je wc of je badkamer.

 

Als ik al enthousiast wordt van een fraai en ongelofelijk breed inzetbaar materiaal is het wel de terrazzo-vloer. In de juiste kleurstelling en aangevuld met precies die juiste 15x15cm wandtegel is het echt een inkoppertje. In mijn beleving vraagt een huis om een terrazzo-vloer of juist niet. Een oud statig pand in Doesburg bijvoorbeeld van rond 1840 wordt niet verbeterd met een terrazzo-vloer. Een oude 1930 erkerwoning eist bijna zo’n terrazzo-vloer in de hal, begrijp je. Dat kan ook heel goed voor een huis bouwjaar eind vijftiger jaren. In dat geval een terrazzo-vloer zonder rand en marmerblokje. Altijd met plint. Doe jezelf niet te kort. Een terrazzo-vloer voorzien van een terrazzo-plint is echt een fantastische basis voor een wc, een entree of een badkamer.

 

Een terrazzo-vloer heeft ook nog eens het waanzinnige voordeel dat je er donders weinig op ziet. Dat is voor velen echt een enorme pree.

 

Laat me even het verschil uitleggen tussen een terrazzo-vloer in tegelvorm en de authentiek gestorte terrazzovloer. Dat laatste zegt het natuurlijk al. Die wordt gestort. Vraag een echte terrazzospecialist hoe hij dat doet en hij schetst je een opbouw van zo’n 7-9 centimeter. Een massieve plaat wordt er in delen weliswaar gestort. Juist dat gegeven en het feit dat een gestorte terrazzovloer niet gecombineerd moet worden met vloerverwarming heeft diezelfde Italianen aangezet een terrazzotegel te maken. Dat doen ze met name op 40x40x1,5cm, echt heel knap. Ryan’s heeft zich juist hierin gespecialiseerd. We hebben alle ruim 40 verschillende terrazzo kleurvarianten in de showroom omdat we door de verschillende kleurstellingen ook totaal verschillende sferen kunnen realiseren.

 

Natuurlijk moeten onze klanten aan het idee wennen. Je koopt een identiek product maar het eindresultaat kent voegjes in plaats van die massieve terrazzoplaat. Dat klopt ook. Als je de financiële en de technische mogelijkheid hebt voor het echte authentieke terrazzo-vloer te kunnen kiezen moet je dat vooral doen. Alle begrip. Ik zou het zelf ook hebben gedaan. Maar als je geen 7 tot 9 centimeter kunt laten storten, je graag warme voetjes hebt en / of jij net even iets minder financiële armslag hebt dan is de terrazzo-vloertegel een prachtig alternatief.

 

Hoeveel voeg moet je ‘m geven? Ik zou ten alle tijden voor een voegbreedte kiezen van 1.5-2mm. Een tegelvloer wordt mede fraai door een nette voeg in de juiste kleurstelling. En er zijn zoveel voegkleuren dat je er altijd wel eentje vindt die perfect past.

 

Is er ook een origineel marmerblokje toe te voegen tussen rand en binnenwerk? Ja, natuurlijk. We willen juist het meest authentieke beeld creëren. We maken hier samen met jullie een plan hoe de maatvoering zou moeten zijn van de randbreedte, of we een of twee marmerblokjes toe gaan voegen en welke binnenwerk het beste past met de aankleding. Neem dus vooral je keukendeurtje mee en een monster van het werkblad als je een mooie terrazzo tegelvloer wil uitzoeken voor bij jullie nieuwe keuken. Zo kan het ook heel verhelderend zijn een paneel te voorzien van jullie muurverf van de hal als je daarvoor een passende terrazzo-vloer zoekt.

 

Moet een terrazzo-vloer worden geïmpregneerd? Ja, dat raad ik je wel aan. Domweg omdat een terrazzo-vloer een cementgebonden vloer is en die is enigszins poreus. Wij adviseren een RIO pakket te nemen van Sealguard. RIO staat voor reiniging, impregneer en onderhoud. Doe jezelf niet te kort. Voorkomen is beter als genezen en het aanbrengen van deze impregneer is werkelijk minderspel.

 

Er bestaat ook een 60x60x2cm. variant van de terrazzo vloertegel. Het lastige daarvan is dat de Italiaanse fabrikant deze eigenlijk alleen maakt voor de projectinrichting. En dan moet je denken aan hotels en luchthavens bijvoorbeeld. De minimale productie wordt dan gesteld op 350m². Soms blijft er van zo’n productie een paar pallets staan welke wij dan kunnen aankopen. We hebben daar in het begin best op geaasd hoor maar het heeft ons weinig gebracht en we zijn in gaan zien dat het grotere formaat niet de "nadelen" wegneemt van de terrazzo tegel boven de massief gestorte terrazzo vloer. Of je nu voor de 40x40x1.5 cm of de 60x60x2 cm variant gaat je houdt voegen. Ik ben er mede daarom een voorstander van dat je de terrazzo-vloertegel ziet als een prachtig sfeer-element. Het geeft je de kans om misschien met een knipoog precies die sfeer neer te zetten die past bij jullie object of bij jullie smaak. Zie de terrazzo vloertegel als een kans. Als je dat lukt gaat er werkelijk een wereld voor je open.

 

Kortom, ook voor een prachtige terrazzo-vloer ben je meer dan welkom bij Ryan’s in Laag-Keppel. Kom langs. Onze presentatie overtuigt je.