al ruim 25 jaar
€ 0
Original Style - VFT - moodboard (2)
Cementtegels 069

Tegels WC

 

Noem mij de wc tegel freak. Graag! Ik roep al jaren dat ik de wc-specialist ben. Afgestudeerd in wc tegels en inrichting, zeg maar. Dat klinkt misschien raar maar ik vind oprecht dat een wc een essentiële ruimte is van een woning. Watercloset, daar staat de afkorting voor, was natuurlijk een revolutionair plan destijds en samen met het riool uiteindelijk een van de belangrijkste beschermers van onze volksgezondheid. En ik vind ook dat het een ondergeschoven kindje is. Niet alleen omdat je er je behoefte kwijt kunt. Neen, een wc is een ruimte waar je heel even op jezelf bent, tot jezelf komt. Heel even rust neemt. Heel even met zaken bezig bent die niemand anders iets aangaan.

 

We kennen allemaal de moppenboekjes voor het toilet. Leuk of niet, het geeft in ieder geval aan dat we er toch net even iets langer zijn dan gedacht. Ik denk dat er verreweg de meeste kranten worden gelezen. Gewoon even op adem kunnen komen. WhatsApp berichten worden er gelezen en verstuurd en diepere levensvragen worden er overdacht. De beste ideeën ontstaan op de wc. Oplossingen die je ineens ziet. Gesprekken worden teruggehaald en nog eens overdacht. “kwartjes vallen” ineens op z’n plek, herken je dat?

 

Een wc moet daarom een ruimte zijn waar je graag bent, waar jij je prettig voelt. Waar het schoon en fris is natuurlijk maar waar ook een sfeer hangt die de ziel streelt. Klinkt een beetje zwaarmoedig, dat is waar, maar ik geloof er oprecht in. Je wilt je graag omgeven met materialen en kleuren die bij je passen. Sfeer en uitstraling van de wc zeggen naar mijn bescheiden mening alles over de bewoner. Het is een visitekaartje. Zie haar wc en je maakt gelijk kennis met haar eigenaar.

 

Binnen mijn vak, de tegelbranche, wordt er veelal niet echt naar de wc gekeken. Kleine ruimten dus weinig vierkante meters. Klinkt niet aardig, is niet aardig maar geloof me het is wel hoe men er naar kijkt. Het vraagt tijd en het levert dus relatief weinig op. Vaak is de wc ook een “logisch” gevolg van de badkamerinrichting. Ik begrijp ook wel dat dit idee rust geeft voor velen die bezig zijn met het inrichten van hun huis maar ik vind het ook veel te gemakkelijk. De betegeling van de wc is misschien nog belangrijker voor de sfeer van je woning als de betegeling van je badkamer. In de badkamer heb je immers veel meer hoofdrolspelers als op je wc. Daar spelen zaken als het raam, je douchkraan en het wastafelmeubel ook nog mee bij het neerzetten van de sfeer. Het grappige is namelijk dat een toiletpot puur door z’n functie natuurlijk niet een bijzonder sexy artikel is. En dat heeft een beetje z’n weerslag op het geheel. Een goed wc wordt daarom gemaakt door de juiste tegels, goede ventilatie, het fontein met de bijbehorende kraan, ververlichting van het geheel en het spel tussen wandbekleding en tegelwerk.

 

Als je Ryan’s een beetje leert kennen dan constateer je al vrij snel dat bij ons tijdloze interieurs voorrang hebben boven design. Die typische jaren ’30 look of juist de meer minimalistische jaren 50 (en dat zijn nog maar een paar voorbeelden) zijn een perfecte inspiratiebron voor de wc’s van vandaag. Een lekker aanwezig vloertje in combinatie met een wandtegeltje tot ongeveer 130 centimeter hoog. Het liefst voorzien van een mooie passende plinttegel, een fraai behangetje of een in een mooie kleur geschilderde gestukte wand. Een mooie lamp, fotolijstjes of juist kunst maakt het geheel tot een geheel waar je blij van wordt.

 

Daarnaast mag een wc en daarmee dus ook de betegeling van de wc ook iets zeggen over haar bewoners. Het geeft persoonlijkheid. Laat me je wc zien en ik verteld u wie de bewoner is zeg ik wel eens gekscherend maar het heeft wel een kern van waarheid. Je wc is het visitekaartje. Het is een verlengstuk van de smaak en het karakter van jou, de eigenaar van het geheel.

 

Neem een goede tip van mij aan. Creëer een toilet waar jij oprecht trots op bent omdat het iets over jou verteld, omdat het je persoonlijkheid weerspiegeld. Ga vooral niet mee met de waan van de dag. Ik vind ze ook mooi hoor die herkenbare VT Wonen wc’s maar het verteld niets over de bewoners en je weet zeker dat het niet heel lang kan duren voordat wel iedereen kan concluderen dat je out bent. Jammer, laat dat jou niet gebeuren.

 

Ik nodig je van harte uit in Laag-Keppel bij Ryan’s om samen met jou / met jullie een mooie vertaling te maken. “Voordat je gaat verbouwen moet je in Laag-Keppel zijn geweest!” . Want ook voor tegels op je wc ga je naar Ryan’s