al ruim 25 jaar
€ 0
PH1830_WHITE BRONZE + TAP-35_WHITE BRONZE
Kenny & Mason badkamer 15

Tegels Toilet

 

Het toilet, ons kleinste kamertje of de plee voor de upper class (ik houd ervan) is hoe je het ook beschouwd een donders belangrijk onderdeel van ons huis. Als je het woordje toilet googled dan is dit de uitkomst; Een toilet of wc is een onderdeel van het sanitair dat is bedoeld voor het opvangen en wegspoelen van urine en ontlasting. Het woord toilet wordt zowel gebruikt voor het sanitair zelf als voor een afgesloten ruimte waarin enkel dit sanitair staat. Het woord toilet is afkomstig van het Franse toilette. Wist je waarschijnlijk al maar toch grappig.

 

Toilet klinkt misschien chiquer of netter als wc maar uiteindelijk hebben we het over een watercloset. Dat kan een duoblok zijn, een toilet met een laaghangend reservoir, een toilet met een hoog hangend reservoir en natuurlijk het alom bekende wandtoilet. Ik schat dat 90% van de in Nederland geplaatste toiletten een wandtoilet is. “Is zo handig met het oog op de schoonmaak” is meestal het argument. “Dan kan –ie- lekker hoog gemonteerd” zal een ander als reden noemen. Vraag je iemand die z’n boterham in de medische wereld of in de zorg verdient dan spelen andere zaken een rol. Zij willen bijvoorbeeld een schaalmodel in plaats van de alom toegepaste diepspoel. Zij willen namelijk juist terugkijken. Je ontlasting verteld namelijk heel veel over je gezondheid. Daarnaast zal die zelfde persoon ook veel waarde hechten aan een pot die juist niet hoog / hoger gemonteerd wordt. De zithouding is namelijk essentieel voor je stoelgang. We zijn natuurlijk eigenlijk gebouwd om gehurkt onze behoefte te doen. Dat maakt dat de oude zithouding van 40 cm. eigenlijk al meer dan voldoende is. Een maat die voor een toilet dus eigenlijk ideaal is is 40 cm. De dikte van de zitting maakt daar dan gemiddeld 42 cm. van. Een seniorenhoogte is in Nederland 46 cm. Het woord zegt het al, senioren, mensen die minder goet ter been zijn, last hebben met het buigen van het been en al helemaal last hebben weer overeind te kunnen komen.

 

Opvallend is het daarom dus eigenlijk wel dat je juist steeds meer hoger gemonteerde wandtoiletten tegenkomt van 48 cm. tot soms wel 50cm. en dan juist bij jongere mensen. Misschien logisch als je zo groot bent als de gemiddelde Nederlander maar medisch gezien is het echt veel te hoog. Domweg niet goed voor je gezondheid. Nou kan ik met m’n 178 centimeter misschien makkelijk praten maar het doet er werkelijk toe.

 

Genoeg over de gezondheidskant van het toilet. Een goed gebouwd toilet is je visitekaartje. Het is een plek waarin je in het klein kunt laten zien wat jij in huis hebt. Wat jij belangrijk vindt, wat je prefereert. Wie jij wil zijn. Je slaat door? Nee hoor, ik meen dat oprecht. Het toilet is toch de plek waar je een paar keer per dag even op adem komt. Waar het sfeervol en rustig is. Waar je niet gestoord wordt. Als je je telefoon uitzet tenminste. Hoewel, eerlijk is eerlijk, hoeveel berichtjes zouden we met z’n allen versturen vanaf het toilet? Hoeveel veel te schunnige filmpjes zouden we er met z’n allen bekijken en hoeveel relaties zouden er zijn opgebloeid…..en zijn beëindigd? Het toilet is heel even jouw plek. Dus waarom zou je het niet tot een heel prettige plek maken. Voor jezelf maar ook voor je gezinsleden, voor jouw team, en / of voor jouw gasten.

 

Ik leer altijd veel van het toilet van mijn gastheer of gastvrouw. Is –ie- creatief, ruikt het er fris, wordt er goed geventileerd, is het er schoon zijn de eerste indrukken die het geeft maar ook is het er gezellig, sfeervol, met aandacht en liefde gecreëerd, spreekt het de taal van het huis, schept het rust en ga zo maar door. Dat geld voor mij maar ook voor jou. Misschien sta jij er minder bij stil maar indrukken geeft het. Bewust of onbewust. Zo kijk jij dus toch naar anderen en die anderen dus ook naar jou. Speel daarop in. Laat je in de kaart kijken maar bovenal, en dat is echt mijn advies; schep een prettige sfeer. Je stoelgang is belangrijk.