al ruim 25 jaar
€ 0
Vlag Oekraiene

Wat heeft Poetin te maken met tegels?

Poetin

Hersenspinsel van een eenvoudige tegelverkoper.

 

De wereld is op donderdag 24 februari met de Russische invasie van Oekraïne totaal veranderd.

 

24-02-2022 wordt een datum die in alle te verschijnen geschiedenisboeken wordt betiteld als de dag dat de wereld volledig teruggeworpen werd in de geschiedenis. De Koude oorlog is terug.

33 jaar na het vallen van de Berlijnse muur (De Berlijnse Muur viel op 9 november 1989) zijn we terug bij af. Waarschijnlijker gaan we verder terug. Naar 1 september 1939? Die datum is gekoppeld aan het begin van de Tweede Wereldoorlog.

..."Op de ochtend van 1 september 1939 klinkt Hitlers stem op de radio. Hij zegt dat Duitsland is aangevallen door Polen en dat er ‘sinds 5.45 uur wordt teruggeschoten’. Maar zijn verhaal van de Poolse aanval is een leugen. Duitse militairen, verkleed als Polen, hebben een radiozender in de grensstad Gleiwitz aangevallen en valse informatie verspreid. Zo creëert Hitler een excuus om Polen aan te kunnen vallen"... (bron: Anne Frank House).

 

Wie zijn geschiedenis kent kent zijn toekomst.

 

Verreweg het meest verschrikkelijke, ook nu weer, van zo’n invasie is het leed. Mogelijk 10 miljoen Oekraïners slaan op de vlucht. Op het hoofd van Volodymyr Zelensky en zijn gezin staat een beloning. Kiev ligt onder onophoudelijk vijandig vuur. De opstart voor guerrilla-stads-oorlogen is in voorbereiding, overvolle treinen vertrekken richting ‘veiliger gebied. Voor de grenzen van buurlanden staan honderden kilometers file. Onmenselijke taferelen volgen elkaar in grote snelheid op. De grootste kernenergiecentrale van Europa ís met veel geweld ingenomen. We worden overspoeld met verschrikkelijke, intens trieste en onmenselijke beelden.

 

Allemaal ontsproten uit de zieke geest van één zielig en diep teleurgesteld man die een kamer huurt in het Kremlin.

 

Harry Truman stelde dat zij die de geschiedenis lezen maar niet begrijpen, gedoemd zijn hem te herhalen'. Meneer Poutin heeft ’t dus niet begrepen. Heeft er zijn eigen waarheid in gezocht.

 

Onze generatie, ik ben begin vijftig, heeft dit nog nooit meegemaakt. Ik was net twintig toen de muur viel. Wij wonen hier in dit deel van Europa immers in een veilige vredelievende welvarende en grotendeels schijnbaar maakbare wereld. We hebben geen idee wat ons nu overkomt. Krijgen het niet uitgelegd. Kunnen het niet duiden. Waarom zou iemand dit doen? Onze volksvertegenwoordigers daarmee dus ook niet. Haar adviserende specialisten evenmin. Vandaag zijn we afhankelijk van een Haags kwartet bestaande uit mevrouw Olongren, mevrouw Kaag, meneer Hoekstra en van meneer Rutte. Dat stemt toch niet echt rustgevend. Vooropgesteld dat ik het niet beter zou kunnen. Ook zij zijn onwetend. Net zoals velen van ons die ook echt geen idee hebben wat er gebeurd is, waar het is misgegaan en belangrijker, hoe we ermee om moeten gaan.

 

De gevolgen zijn veel tastbaarder dan je zou verwachten in eerste instantie. Bij jou om de hoek is het al zichtbaar. Cafetaria’s blijken veel afhankelijker van VattenFall dan van Aviko. Op Urk ligt de vloot vissersboten grotendeels stil omdat uitvaren duurder is dan te blijven liggen. De prijs van een ton stookolie is ondertussen verdubbeld.

 

En, ik hoor je denken; Wat heeft die Poetin dan te maken met tegels?

Best een egoïstische vraag in deze trieste tijd maar wat heeft Vladimir Poetin te maken met tegels? Het antwoord luidt: Alles. Hoezo? De belangrijkste grondstof voor tegels is klei. Daarvoor wordt rode klei maar veel liever witte klei gebruikt. En waar denk jij dat wereldwijd juist de meeste witte klei vandaan voorkomt? Precies in de Oekraïne. Scheeps- en wagonladingen witte klei gaan er wekelijks op transport.

Tweede vraag; wat is naast klei de belangrijkste grondstof? Gas. Precies, voor het afbakken in tegelovens. En als je dan meeneemt dat een land als Italië die de meeste tegelproducenten herbergt ook nog eens voor 100% afhankelijk is van het Russische gas…..

 

Zoals gezegd, stelt het materiële niets voor in vergelijking met het onnoemlijke menselijke leed maar we hebben ermee te maken en het gaat pijn doen.