al ruim 25 jaar
€ 0

Bauhaus en Ebolicht

Bauhaus en Ebolicht

 

De Bauhaus periode(1919-1933) is voor de modelvorming van de armaturen van Ebolicht (1911- heden) van het grootste belang geweest. Een essentieel tijdperk waarin de modellen die vandaag de dag nog steeds commercieel zijn, zijn getekend, bepaald en ontwikkeld. Een school voor eigentijdse vormtaal.

 

In 1919 werd in het Duitse Weimar een rijksschool voor architecten, kunstenaars en industrieel ontwerpers opgericht. Een school voor moderne en functionele vormgeving. Er werd geëxperimenteerd met nieuwe productieprocessen en studenten kregen de vrijheid en de ruimte om een nieuwe, eigentijdse vormtaal te ontwikkelen. Het was de tijd dat enkel de elitaire bovenlaag zich architectonische ontwerpen kon permitteren. Het Bauhaus staat voor het ideaal om mooi- en praktisch design voor iedereen bereikbaar te maken. Naast de elementaire theoretische vakken als vorm- en kleurenleer, compositieleer, tekenen ed. werd ook de praktijk gedoseerd middels vakken als metaal- en houtbewerking, weven, keramiek en glas-in-lood.

 

Daarnaast werd tijd vrijgemaakt voor fotografie, reclame en grafische vormgeving maar ook voor theatertechniek en toneelspel. Al deze vormen moesten in dienst staan van de architectuur. De doelstellingen van het Bauhaus waren onder meer een grondige ambachtelijke opleiding en het creëren van hoogwaardige technische en esthetische producten waarbij het accent ligt op de functionaliteit van producten. Het moesten bovenal betaalbare producten worden door industriële productieprocessen toe te passen waarbij samenwerking binnen de kunstdisciplines tot stand moest worden gebracht om tot een ‘Gesamtkunstwerk’ te komen. Het ideaal was dus kunst in het dagelijks leven te integreren. Bauhaus wordt daarom ook wel gerelateerd aan stromingen zoals het modernisme, het conservatisme en het functionalisme.

 

Bauhaus is tijdloos

Ik geef eerlijk toe dat ik te weinig wist van deze specifieke periode. Dat heeft misschien te maken met het feit dat Ryan’s zich meer op de landelijke en de typische Hollandse 1930 sfeer richt. Bij de zoektocht naar stoere, functionele en pure verlichting kwamen we uiteindelijk en gelukkig in contact met het Duitse Ebolicht en ik was gelijk verkocht. Wat een eenvoud, wat een vakmanschap en met name wat een tijdloosheid en dat is nu juist een van de belangrijkste pijlers van Ryan’s. het moet tijdloos zijn. Ik had dus echt iets gemist. We waren immers al best een hele tijd op zoek naar mooie passende verlichting voor onze Ryan’s klanten maar we hebben niet goed genoeg gezocht, zo bleek. Dat tij konden we op dat moment keren met goede afspraken, eerlijk gestelde verwachtingen en heel veel energie.

 

De grootste Ebolicht Bauhaus lampenverzameling bij Ryan's

Daaruit is www.verlichtingvantoen.nu voorgekomen. Misschien wel de grootste Bauhaus lampenverzameling die er bestaat. Volledig door jou samen te stellen. De lengte van de kabel, het materiaal van diezelfde kabel, het ophangsysteem zijn slechts enkele voorbeelden. Duur? Neen, ik denk het niet. Puur ambachtelijk gemaakte verlichting volgens jouw persoonlijke wens gemaakt voor de prijs van een paar goede spijkerbroeken. In de wetenschap dat jouw kinderen ze graag van je overnemen als jouw tijd op is. Helemaal niet duur dus.

 

Viel je iets op in deze blog wat vragen bij je oproept? Ben je het niet of juist met me eens. Beschik jij over kennis die je graag met me deelt of wil je op welke andere manier dan ook je bijdrage leveren? Ik hoor graag van je en sta voor je open; info@ryans.nl.