al ruim 25 jaar
€ 0

Oud Hollands Gezaagde Waaltjes

Oud Hollandse waaltjes (gezaagd)

2 centimeter eerlijkheid.

Ryan’s is wars van trends, dat bewijzen we al dik 20 jaar. Trends komen en die gaan. Tijdloze interieurs vragen om echte materialen die de tand destijds met glans doorstaan. Een echt waaltje is zo’n puur product. Je kent ze wel. Het zijn de waaltjes zoals je ze ziet in de oude straten van bijvoorbeeld oude Hanzestadjes als Doesburg, Kampen maar ook in plaatsen als Gouda zie je ze nog volop. Door de jaren heen zijn ze ook toegepast als looppad en als terras in tuinen en de laatste jaren ‘lopen die paden en terrassen naar binnen’.

 

Praktisch en duurzaam.

Een waaltje, veelal rood / roodbruin / rood-paars genuanceerd, is rechthoekig. Het formaat ervan varieert van ongeveer 20x5cm. naar een 21x5cm. Ook in de dikte zit variantie. Dat kan variëren van 6 naar zelfs 9 cm. Omdat het originele waaltje veelal te dik is om binnen toe te passen hebben wij er een plaatje van 2cm. afgezaagd. Vandaar de term: gezaagde waaltjes. Speciaal gemaakt voor intern gebruik. Als je het over duurzaam hebt sla je met zo’n waaltje de spijker op z’n kop. Hergebruik in optima forma. Dus duurzaam maar ook donders praktisch. Want wees eerlijk; welke vloerbedekking ken jij waar auto’s over heen gereden hebben, waarop zout gestrooid is, op is geplast, waar rubber en olie over heen gegaan is en die toch een prachtige uitstraling behoud?

 

Buiten wordt binnen en binnen wordt buiten

Daarnaast is het natuurlijk ook fantastisch dat je in de keuken een 2cm. waaltje kunt toepassen en op het terras grenzend aan diezelfde keuken een originele dikte toe past. Binnen en buiten worden daardoor verbonden. Je keuken wordt werkelijk groter door je tuindeuren open te zetten.

 

Oude waaltjes versus nieuwe waaltjes

Ryans heeft heel duidelijk gekozen voor de authentieke echte oude waaltjes. Natuurlijk zijn nieuwe waaltjes ook te verzagen maar ze zullen nooit die eerlijke pure uitstraling hebben als de oude. Daarnaast zijn ze waarschijnlijk ook nooit zo gebruiksgemakkelijk. Oude waaltjes zijn door de tand destijds verouderd en geïmpregneerd door de tijd. Iets wat een nieuw gezaagd waaltje nu eenmaal altijd ontbeerd.

 

 

Oud Hollandse waaltjes zijn de echte waaltjes

Wat wij een waaltje noemen wordt in de volksmond ook wel een klinker genoemd en ze bestaat al eeuwen. We kennen allemaal de steenfabrieken langs de grotere rivieren. Denk maar eens aan de regio Millingen aan de Rijn, Lobith, Tolkamer. De scheepvaart zorgt voor aan en afvoer. Heel slim en efficiënt. Langs die rivieren wordt immers de klein gedolven en die klei is de grondstof voor een waaltje. Je moet je voorstellen dat een groot stuk klei in partjes wordt gesneden (net zoals we dat vroeger op de kleuterschool geleerd hebben) om daarna dagenlang in een over te worden gebakken. De temperatuur is er ruim boven de 1000 graden. De juiste klei en het langdurige bakproces op hoge temperatuur resulteert in een waaltje (een klinker / een steen) die geschikt is voor buitengebruik. Die stenen zijn onze straatstenen en de heel oude stenen zijn onze waaltjes. De toegepaste klei bepaald voor een heel groot deel de kleurstelling van de uiteindelijke steen. Het voornamelijk typische rood en rood-paarse en roodbruine waaltje is daarom een typisch Hollands waaltje. Een Belgisch waaltje bijvoorbeeld kent een compleet andere kleurstelling.

 

Verwerken van oude waaltjes

Doordat we de waaltjes hebben gezaagd op ca. 20 mm zijn ze heel goed te verwerken in de tegellijm. Maak niet de denkfout dat je waaltjes binnen kunt laten aanbrengen door stratenmakers. Tenzij die stratenmaker ook tegelzetter is natuurlijk. Door te kijken naar het oude straatwerk, het oude ambacht van stratenmakers, bepaal je wel precies hoe jij het gezaagde waaltje thuis wilt verwerken. De meest toegepaste manier is gebruik te maken van een rollaag en het halfsteens aanbrengen van de waaltjes. Maar ook een visgraad is echt heel leuk. Of juist combinaties. Een fraai visgraadverband met een dubbele rand eromheen in de entree en een meer eenvoudig landelijk halfsteens verband in de keuken is mooi. Zo kent de stratenmakers-wereld ook een verbanden als een blokverband, een keperverband of een elleboogverband. Bepaal vooral zelf waar je voorkeur naar uit gaat. Hoe gaaf is het dat het binnen kan!


×
Koningsdag 2024
Aanstaande zaterdag zijn wij gesloten i.v.m. koningsdag

Aanstaande zaterdag zijn wij gesloten i.v.m. koningsdag