al ruim 25 jaar
€ 0
Terrazzo Boers

Terrazzo

Eco-stone

Terrazzo

Terrazzo is de benaming voor een gestorte vloer. Een vloer bestaande uit een mix van marmerkorrels of korrels van ander materiaal (glas bijvoorbeeld), cement en klei en water. Het wordt als een soort van mortel aangebracht en na droging gepolijst. Misschien is bovenstaand een beetje kort door de bocht maar daar komt het in grote lijnen op neer. Terrazzo is overigens het Italiaanse woord voor terras.

 

Terrazzo was een puur ambachtelijk product zoals je begrijpt en voornamelijk in de jaren 30, 40, 50 en 60 van de vorige eeuw op grote schaal toegepast en aangebracht door Italiaanse (gast)arbeiders in Nederland. Door verdere ontwikkelingen en verbeterde technieken zijn diezelfde Italianen is staat gebleken terrazzotegels te maken. Er kan enorm gevarieerd worden met kleurstelling. De toepassing is daardoor in plaats van een prijzige activiteit een relatief goedkoper bevloeringsproduct geworden. Terrazzo wordt zoals je wellicht weet naast vloeren ook gebruikt voor aanrechtbladen omdat het uitermate stoot- en krasvast is.

 

Doordat terrazzo een cementhoudende tegel is blijft het een enigszins poreus product waardoor je bijvoorbeeld wijnvlekken relatief snel moet verwijderden. Dat zou je als een nadeel kunnen zien maar ik denk dat dat meevalt. Terrazzo moet je reinigen met een goede voedende zeep. Een beetje zoals je schoensmeer gebruikt voor het onderhouden van je schoenen. Zorg je dat het leer vettig blijft zal water, vuil en zout minder- of zelfs geen schade aan kunnen richten. Dat zelfde geld voor terrazzo. Ook dat moet je voeden. Dat doe je bijvoorbeeld het best met een P324, een voedende edelzeep, of een Eldee impregnerende natuursteenzeep. Een perfecte manier om terrazzo te impregneren met een Sealguard.

 

Gestort terrazzo is het mooist!

Klopt, daar ben ik het mee eens. Puur ambchtelijk aangebracht terrazzo is een grote plaat zonder naden en met zelfs nog de holle gesmeerde plinten is het verreweg het mooist. Prachtig. Maar er zijn ook echt heel goede argumenten te noemen waarom je misschien toch ook naar de terrazzotegels zou moeten kijken. Een terrazzotegel is heel goed te combineren met vloerverwarming waarbij je die combinatie met een gestorte terrazzovloer liever niet maakt. Want de kans op scheuring is daarbij erg groot. Scheurvorming is bij een gestorte terrazzovloer toch al een risico, zeker in de nieuwbouw. De prijs speelt ook een rol hoor. Afhankelijk van het aan te brengen oppervlak is een terrazzotegel al snel factor 4 a 5 goedkoper en met behoud van sfeer is de keuze dan toch ook al snel gemaakt.

 

Wij hebben een terrazzo assortiment samengesteld bestaande uit ruim 45 verschillende terrazzotegels. Zowel in het formaat 40x40x1.5cm als voor een aanmerkelijk beperkter aantal ook in 60x60x2cm. Je moet dus de 'glimlach' van de terrazzotegel wel kunnen zien. Het resultaat is een authentieke terrazzovloer…met voegjes. Kan niet anders. Je kunt je voegkleur natuurlijk perfect afstemmen op de kleurstelling van de terrazzotegel maar je blijft ‘m zien. Denk oprecht niet dat dit een nadeel is. Sterker nog, het brengt je wat.

 

Lees je deze blog en valt je iets op wat vragen oproept? Ik hoor graag en sta open voor jouw reactie; info@ryans.nl.